Wendy_schramaW.M. Schrama
Vergoedingsrechten tussen ongehuwde samenlevers:­ van de regen in de drup. Commentaar bij Hoge Raad 10 mei 2019, ECLI:­NL:­HR:­2019:­707.
 

Nieuwsbericht

SW | 28 oktober 2019 13:37 | CBS

Eerst genoeg inkomen en een vaste relatie, dan een kind.

Bijna alle volwassenen vinden dat mensen voldoende inkomen en een vaste relatie moeten hebben voordat zij aan kinderen beginnen. Ook een afgeronde opleiding, samenwonen en een vaste baan worden als belangrijke voorwaarden gezien voor het ouderschap. Dit geldt niet voor het huwelijk. Dit blijkt uit het onderzoek Belevingen 2017 van het CBS.
Ongeveer 9 op de 10 volwassenen vinden het belangrijk dat er voldoende inkomen is om een toekomstig gezin te onderhouden, en dat de partners een vaste relatie hebben en samenwonen. Voor ruim 7 op de 10 zijn een afgeronde opleiding en een vaste baan belangrijk, en ongeveer 6 op de 10 vinden dat toekomstige ouders eerst van hun vrijheid moeten genieten of werkervaring moeten opdoen en aan hun carrière moeten werken. Aan trouwen voordat er kinderen komen hechten met bijna 3 op de 10 veel minder mensen belang. Dat komt overeen met de praktijk: van steeds meer baby’s zijn de ouders niet getrouwd.
Jongeren tussen de 18 en 25 jaar vinden het hebben van een vaste baan voordat er kinderen komen het vaakst belangrijk (88%), gevolgd door 75-plussers (82%). Ook een afgeronde opleiding vinden jongeren en ouderen vaker van belang dan de overige leeftijdsgroepen.

Lees verder