Wendy_schramaW.M. Schrama
Vergoedingsrechten tussen ongehuwde samenlevers:­ van de regen in de drup. Commentaar bij Hoge Raad 10 mei 2019, ECLI:­NL:­HR:­2019:­707.
 

Nieuwsbericht

SW | 13 mei 2019 14:47 | Besluit van de minister voor Rechtsbescherming van 18 april 2019, nr. 2569840

Commissie onderzoek misstanden interlandelijke adoptie ingesteld.

Per 1 mei 2019 heeft de minister voor Rechtsbescherming een externe commissie ingesteld tot onderzoek naar misstanden bij interlandelijke adoptie in het verleden. De commissie bestaat uit de heer mr. T.H.J. Joustra, voorzitter, en de leden prof. dr. B.A. de Graaf en mr. G.H.J. Houtzagers. Zij is ingesteld voor de duur van zeventien maanden. Het onderzoek gaat over ten minste de periode van 1967 tot 1998. In 1967 werd de eerste richtlijn voor opneming buitenlandse pleegkinderen gepubliceerd. In 1998 trad het Haags Adoptieverdrag in werking voor Nederland. Toen werd de Centrale Autoriteit opgericht en het toezicht op de interlandelijke adoptie verscherpt.
Bij de start van het onderzoek zal gekeken worden naar landen waarover signalen van misstanden naar boven zijn gekomen, te weten Bangladesh, Braziliƫ, Colombia, Indonesiƫ en Sri Lanka. Andere landen worden niet uitgesloten. De commissie zal in eerste instantie bekijken wat de rol en verantwoordelijkheid van de Nederlandse overheid was. Zij zal onderzoek doen naar het bestaan van mogelijke misstanden, de bekendheid en betrokkenheid van de Nederlandse overheid daarbij en van bemiddelende instanties daarbij.