Wendy_schramaW.M. Schrama
Vergoedingsrechten tussen ongehuwde samenlevers:­ van de regen in de drup. Commentaar bij Hoge Raad 10 mei 2019, ECLI:­NL:­HR:­2019:­707.
 

Nieuwsbericht

SW | 18 februari 2019 11:28 | CBS

Helft eerste samenwoners na vijftien jaar nog bij elkaar.

Van de paren die in 2000 voor het eerst gingen samenwonen was 53 procent vijftien jaar later nog bij elkaar. Vrijwel alle stellen die toen nog samen waren, hadden samen één of meer kinderen en tachtig procent was getrouwd. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het CBS.
De analyse van het CBS maakt duidelijk dat samenwoners óf binnen enkele jaren uit elkaar gaan, óf langer bij elkaar blijven en samen een kind krijgen en/of trouwen. Van de stellen die in 2000 voor het eerst in hun leven gingen samenwonen en die niet trouwden en ook geen kind kregen, was 94 procent in 2015 niet meer bij elkaar. De breuk vond vooral in de eerste jaren van samenwonen plaats.
Ook van de stellen die langer bij elkaar blijven, die trouwen of samen een kind krijgen, gaat een deel alsnog uit elkaar. De kans op een relatiebreuk is echter aanzienlijk kleiner, vooral als er kinderen zijn. Van de totale groep die de eerste samenwoonrelatie tussen 2000 en 2015 verbrak, vooral in de eerste vijf jaar, was 79 procent nog kinderloos en had 21 procent inmiddels één of meer kinderen.

Lees verder