Wendy_schramaW.M. Schrama
Vergoedingsrechten tussen ongehuwde samenlevers:­ van de regen in de drup. Commentaar bij Hoge Raad 10 mei 2019, ECLI:­NL:­HR:­2019:­707.
 

Nieuwsbericht

SW | 11 februari 2019 08:41 | Antwoorden op Kamervragen over de vervolgstappen omtrent bevallen onder pseudoniem d.d. 22 januari 2019, kenmerk 2481280

Bevallen onder geheimhouding is mogelijk, maar bevallen onder pseudoniem niet.

Bij bevallen onder geheimhouding komen de gegevens van de moeder te staan op de geboorteakte van het kind. Deze worden vervolgens opgenomen in de Basisregistratie Personen (BRP) en verstrekt aan de (overheids)instanties die hierover moeten kunnen beschikken ter uitoefening van hun taken. Het regelen van geheimhouding is uiterst bewerkelijk, omdat met verschillende instanties specifieke afspraken moeten worden gemaakt, zoals de gemeente waar de moeder woont, waar het kind geboren is en waar het in een pleeggezin verblijft. Een aantal instanties moet altijd op de hoogte gesteld worden van de geboorte van een kind, ook als er sprake is van een ‘beperking gegevensverstrekking aan derden’ (de zogenoemde geheimhouding in de BRP). Zo krijgen het RIVM, de Belastingdienst en de Sociale Verzekeringsbank altijd bericht.
Bevallen onder een pseudoniem (valse naam) is in Nederland niet mogelijk. In Duitsland is dit wel mogelijk op grond van een speciale wettelijke regeling. De minister van Rechtsbescherming kiest voor een praktische aanpak en niet voor wetgeving.