Wendy_schramaW.M. Schrama en S. Bou-Sfia
Commentaar bij het advies van het EHRM op prejudiciƫle vragen van het Franse Cour de Cassation, verzoeknr. P16-2018-001 van 10 april 2019.
 

Nieuwsbericht

SW | 09 april 2018 10:22 | CBS

Naturalisatie vergroot de kansen van een migrant.

Naturalisatie doet ertoe. Migranten die de Nederlandse nationaliteit aannemen vinden eerder een baan, verdienen meer en hebben vaker een koophuis. Maar er is ook te zien dat het positieve effect van naturalisatie bij de ene groep migranten groter is dan bij de andere. Met name migranten uit economisch laagontwikkelde landen, die vaak een achterstand hebben op de arbeidsmarkt, hebben baat bij naturalisatie. Aldus Floris Peters in zijn promotieonderzoek The citizen premium immigrant naturalisation and socio-economic integration in the Netherlands, waarop hij op 28 maart 2018 aan Maastricht University cum laude promoveerde.
Peters ontdekte dat het uitmaakt hoe snel je de Nederlandse nationaliteit aanvraagt. Om Nederlander te worden, moet je aan allerlei eisen voldoen op het gebied van taal en kennis van de Nederlandse maatschappij. Al in het traject naar de naturalisatie toe heeft de immigrant daar voordeel van. Het helpt daarom als je snel start met het traject om Nederlander te worden. Hoe eerder je investeert in het leveren van een taal, hoe meer dat oplevert op het gebied van werken en wonen.

Lees verder